Oplevelser fra tilbagevendende besøg til Taiwan siden 2014. Senest fra en måneds solo cykeltur i Taiwan i 2023, der danner den røde tråd i foredraget.

Taiwan beskrives i dag ofte som det sted i verden med størst potentiale for at udløse en militær konflikt mellem verdens to største økonomiske og militære magter – USA og Kina.

Jeg har gennem 10 år regelmæssigt besøgt Taiwan. Senest har jeg fra 2. januar til 3. februar 2023 cyklet 1.306 km rundt om Taiwan med start i Taipei. Først ned ad Taiwans vestkyst til øens sydspids og derfra tilbage til Taipei langs østkysten. Undervejs talte jeg på kinesisk med de mennesker jeg mødte og fik deres syn på øen og dens relation til Kina og resten af verden.

Hvor tæt er relationen mellem Kina og Taiwan? Hvad er den historiske baggrund for Taiwans nuværende situation? Hvilken rolle har Japan og USA spillet i Taiwans nyere historie? Føler befolkningen sig som kinesisk eller taiwansk? Frygter man en kinesisk invasion? Kan man undgå en konfrontation med Kina? Disse og mange andre spørgsmål fik jeg nogle interessante svar på.

Jeg er en erfaren foredragsholder og har med succes rejst rundt med foredraget ‘Et liv med Kina’ samt ‘På motorcykel ad Ho Chi Minh-vejen fra Hanoi til Saigon’.  

Om Taiwan og cykelturen:

  • Taiwan på 35.808 km2 er en tætbefolket ø med 23,8 mil. indbyggere. Den oprindelige befolkning er siden det 17. århundrede blevet fortrængt af bølger af kinesisk migration. Øen var en japansk koloni gennem 50 år (1895-1945) og senest tilflugtsstedet for nationalisthæren efter oprettelsen af den kinesiske folkerepublik i 1949.
  • Den altovervejende del af befolkningen bor langs vestkysten, da Taiwans centrale og østlige dele består af et enormt bjergmassiv, der dækker to tredjedele af øen. Taiwan har 286 bjerge over 3.000 meter. Yushan eller Jadebjerget på 3.952 meter er Nordøstasiens højeste.
  • Inde i bjergene er der kun en spredt befolkning i småbyer langs vejene. Mange af dem indfødte austronesiske folk, der i dag udgør 2,4% af befolkningen.
  • Undervejs snakkede jeg med helt almindelige mennesker jeg mødte og hørte dem berette om deres liv.

Tidligere oplevelser i det kinesisk område

  • General Manager i to år for et danskinspireret plejehjem i Shanghai med 800 beboere og 300 medarbejdere (2016-2018).
  • Leder i ni år for en fond finansieret af den amerikanske filantrop George Soros, der støttede uddannelse for tibetanere i det vestlige Kina (2006-2015).
  • Oplevede på tæt hold i Chengdu et jordskælv, der anslåes at have kostet 87.587 menneskeliv (2008).
  • Udførte et etårigt etnografisk feltarbejde på kinesisk blandt Dongfolket i det sydvestlige Kina (1992-1993) samt opfølgende feltarbejde i 1995 og 1996 bl.a. støttet af Kronprins Frederiks Legat.
  • Læste kinesisk i Shanghai og var vidne til studenteroprøret i 1989.
  • Har rejst intensivt i hovedparten af Kinas provinser (siden 1983).

Fotos: Henrik Bjørn

Kontakt, spørgsmål & booking – ring/skriv til Henrik Bjørn:

Mobil: 28 51 09 77

E-mail: henrikbjorn@hotmail.com

⏫ Foredrag – klik her