Fortællinger fra fire årtier med arbejde, studier og rejser i Kina. Seneste rejse til folkerepublikken var i 2023.

Jeg har siden 1983 rejst, studeret og arbejdet 14 år i Kina. Har over fire årtier og 146 rejser til og rundt om i Kina besøgt hovedparten af landets provinser. Taler kinesisk og er kinesisk gift.

Mit foredrag ‘Et liv med Kina’ vil gøre jer klogere på den store udvikling, som Kina har gennemgået de sidste fire årtier, som jeg personligt har oplevet den – fra de fjerneste hjørner af Kina til landets største by Shanghai.

I vil få et mere nuanceret og balanceret blik på Kina end den sort-hvide måde, hvorpå Kina i dag som regel fremstilles i medierne som Vestens modsætning og fjende. 

Jeg tilbyder et foredrag, hvor jeg fortæller om mine personlige oplevelser i Kina, gennem fire årtier i rollen som rejsende, kinesisk-studerende, etnografisk feltarbejder i det landlige Kina, leder af en amerikansk velgørenhedsorganisation, repræsentant for et fairtrade firma og senest (2016-2018) som leder af et dansk-inspireret ældrecenter med seniorboliger, plejehjem og hospital i Shanghai.

I vil bl.a. komme til at høre en spændende beretning om ældres vilkår i Kina. På landet såvel som i byerne samt om dansk-kinesisk samarbejde indenfor ældresektoren.

Foredraget ET LIV MED KINA vil bl.a. handle om:

-Kinas forandringer som personligt oplevet gennem fire årtier i rollerne som rejsende, studerende, etnografisk feltarbejder, Kina repræsentant for en amerikansk NGO, direktør for et fairtrade firma, der eksporterede yak-uld samt leder af et 800-sengs ældrecenter drevet af Danske Diakonhjem.

-Hvordan var det at bo og arbejde et år på landet hos et af Kinas etniske mindretal for 30 år siden og før reformerne var begyndt at slå igennem? Foredraget indeholder beretninger om landsbyens forandringer, som senest oplevet under et besøg i november-december 2023.

-Hvordan er det at være kun 60 km fra epicenteret af et richterskala 8 jordskælv og bo med hele familien i et to-personers telt, mens jorden skælver?

-Hvordan kunne det lade sig gøre at arbejde gennem ni år i det vestlige Kina med et så sensitivt emne som tibetansk kultur?

-Hvordan er det at være dansk leder på et stort plejehjem i Shanghai, og skulle overføre de danske værdier til et helt anderledes kinesisk system?

Oplevelser i Kina

  • General Manager i to år for et danskinspireret plejehjem i Shanghai med 800 beboere og 300 medarbejdere (2016-2018).
  • Leder i ni år for en fond finansieret af den amerikanske filantrop George Soros, der støttede uddannelse for tibetanere i det vestlige Kina (2006-2015).
  • Oplevede på tæt hold i Chengdu et jordskælv, der anslåes at have kostet mindst 90.000 menneskeliv (2008).
  • Udførte et etårigt etnografisk feltarbejde på kinesisk blandt Dongfolket i det sydvestlige Kina (1992-1993) samt opfølgende feltophold i 1995 og 1996 bl.a. støttet af Kronprins Frederiks Legat.
  • Læste kinesisk i Shanghai og var vidne til studenteroprøret i 1989.
  • Har rejst intensivt i hovedparten af Kinas provinser (1983-1986).

Kontakt, spørgsmål & booking – ring/skriv til Henrik Bjørn:

Mobil: 28 51 09 77

E-mail: henrikbjorn@hotmail.com

⏫ Foredrag – klik her