Oplevelser fra regelmæssige besøg til Vietnam siden 1993. Bl.a. fra en måneds solo motorcykeltur i Vietnam i 2022, der udgør rammen for dette foredrag.

Vietnam har været ramt af konstant krig og konflikt fra anden verdenskrigs afslutning og frem til slut-firserne: De udkæmpede og vandt den første indokinesiske krig over franskmændene, de vandt den anden indokinesiske krig (i Vesten kendt som ‘Vietnamkrigen’) mod amerikanerne og de udkæmpede den tredje indokinesiske krig med Kina som hovedfjenden.

Jeg har gennem 30 år regelmæssigt besøgt Vietnam. Senest har jeg fra 24. juli til 22. august 2022 kørt 2.862 km på motorcykel ad Ho Chi Minh-vejen fra Hanoi til Saigon (siden 1976 officielt kendt som Ho Chi Minh City).

Rejsen inkluderede bl.a. afstikkere til Cuc Phoeng, Phong Nha-Ke Bang samt Cat Tien nationalparkerne, besøg hos etniske mindretal samt slagmarker fra Amerikakrigen såsom Khe Sanh Combat Base og Hamburger Hill.

Jeg besøgte første gang Vietnam i marts 1993 og har de sidste 30 år besøgt landet regelmæssigt. Fra december 2011 til januar 2012 rejste jeg med familien i løbet af 22 dage med tog langs havet/østkysten fra Hanoi til Saigon.

Siden da har jeg haft en drøm om at foretage en rejse ned langs den vestlige bjergrige grænse mod Laos og Cambodja. Nu skulle drømmen virkeliggøres.

Ho Chi Minh-vejen er navngivet efter Ho Chi Minh-stien (et netværk af stier, der løb gennem Nordvietnam, Laos, Cambodja og Sydvietnam), som under Vietnamkrigen blev brugt til at forsyne guerillahæren Vietcong og Nordvietnamesiske enheder (Peoples Army of Vietnam – PAVN) stationeret i Sydvietnam i perioden 1959 til 1975.

Vejen følger en del af Ho Chi Minh stien, der lå i selve Vietnam. Langs Ho Chi Minh vejen bor mange af Vietnams etniske mindretal. Dele af vejen blev bygget af PAVN i det daværende Republic of Vietnam (RVN) i perioden 1972-1975.

I modsætning til Vietnams befærdede Highway 1, der løber langs kysten parallelt med jernbanen, da følger Ho Chi Minh-vejen Vietnams vestlige grænse mod Laos og Cambodja langs den Annamitiske bjergkæde. Vejen er kun let trafikeret og fører igennem noget af Vietnams smukkeste landskab.

Jeg har boet 14 år i Kina nord for Vietnam og seks år i Thailand vest for Vietnam/Laos/Cambodja (indtil 1954 kaldet Fransk Indokina). Jeg er kender af Øst- og Sydøstasien og har udover mine mange rejser i regionen deltaget i FN møder og projekter i Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja, Myanmar/Burma og Malaysia.

Oplevelserne vil blive formidlet gennem foredrag fra 2022 (uge 41)

Fotos: Henrik Bjørn

Kontakt, spørgsmål & booking – ring/skriv til Henrik Bjørn:

Mobil: 28 51 09 77

E-mail: henrikbjorn@hotmail.com

⏫ Foredrag – klik her