_________________________________________________________________________________________

Unik mulighed for at få indblik i ellers ukendt område: Cykeltur på 1.161 km rundt om Taiwan med afstikkere til fods i Yushan, Kenting og Taroko nationalparkerne. Bliv sponsor og få et foredrag om cykelturen når den er afsluttet.

Min cykelrejse er planlagt til at finde sted fra november til december 2022.

Jeg er antropolog og kender af Kina. Jeg taler flydende mandarin kinesisk, som også bruges på Taiwan under betegnelsen guoyue eller nationalsproget. Derfor vil Jeg under cykelturen kunne kommunikere nogenlunde uhindret med alle de mennesker, jeg møder undervejs.

Jeg er en erfaren foredragsholder og har med succes siden 2019 rejst rundt med foredraget ”Et liv med Kina”.  Nu har jeg besluttet mig at se nærmere på Taiwan.

Om Taiwan og cykelturen:

 • Taiwan på 35.808 km2 er en tætbefolket ø med 23,8 mil. indbyggere. Den oprindelige befolkning er siden det 17. århundrede blevet fortrængt af bølger af kinesisk migration. Øen var en japansk koloni gennem 50 år (1895-1945) og senest tilflugtsstedet for nationalisthæren efter oprettelsen af den kinesiske folkerepublik i 1949.
 • Den altovervejende del af befolkningen bor langs vestkysten, da Taiwans centrale og østlige dele består af et enormt bjergmassiv, der dækker to tredjedele af øen. Taiwan har 286 bjerge over 3.000 meter. Yushan eller Jadebjerget på 3.952 meter er Nordøstasiens højeste.
 • Inde i bjergene er der kun en spredt befolkning i småbyer langs vejene. Mange af dem indfødte austronesiske folk, der i dag udgør 2,4% af befolkningen.
 • Undervejs vil jeg snakke med helt almindelige mennesker jeg møder og høre dem berette om deres liv. Det vil der helt sikkert komme nogle spændende fortællinger ud af.
 • Jeg vil oprette en Facebook gruppe og vil hver dag uploade tekst, billeder og korte videoer fra dagens oplevelser således at sponsorerne kan følge med.

Tidligere oplevelser i Kina

 • General Manager i to år for et danskinspireret plejehjem i Shanghai med 800 beboere og 300 medarbejdere (2016-2018).
 • Leder i ni år for en fond finansieret af den amerikanske filantrop George Soros, der støttede uddannelse for tibetanere i det vestlige Kina (2006-2015).
 • Oplevede på tæt hold i Chengdu et jordskælv, der anslåes at have kostet 87.587 menneskeliv – og måtte bo med familien i et tomandstelt (2008).
 • Udførte et etårigt etnografisk feltarbejde på kinesisk blandt Dongfolket i det sydvestlige Kina (1992-1993). Endnu et ophold i 1996 var støttet af Kronprins Frederiks Legat.
 • Læste kinesisk i Shanghai og var vidne til studenteroprøret i 1989.
 • Har rejst intensivt i hoveparten af Kinas provinser (1983-1986).

Hvad får du som sponsor: Alle der støtter med 6.000 kr eller derover vil jeg besøge i 2024, sige TAK og give et foredrag for alle I inviterer, der omhandler cykelrejsen. Det kunne være et helt gymnasium, en højskole eller en virksomhed. Alle sponsorer vil blive takket i alt materiale vedrørende cykelturen samt under alle foredrag.

Oplevelserne fra cykelturen vil blive formidlet gennem foredrag og artikler fra 2024.

_________________________________________________________________________________________

Kontakt, spørgsmål – ring/skriv til Henrik Bjørn:

Tlf. +45 28 51 09 77

E-mail: henrikbjorn@hotmail.com

_________________________________________________________________________________________

Private rejser